maanantai 23. helmikuuta 2015

Banaanileipä – vai sittenkin kakku?

Lempiblogisteihini kuuluva Eeva Kolu teki aiemmassa Kauhaa ja rakkautta -blogissaan pari vuotta sitten banaanileipää, joka on siitä asti kuulunut vakioleipomusteni listalle. Kuten Eevalle, myös minulle on käynyt niin, että reseptin aiempi idea tunkea pöydällä mustuneet banaanit tähän hävikkiherkkuleipään on muuttunut siten, että banaanit ostetaan jo kaupassa resepti mielessä. Ja hups, muutaman päivän jälkeen voi ilahtuneena kaivaa mustuneet banaanit esiin ja ryhtyä kakuntekoon. Tätä leipää ei sitten pidä tehdä raaoista (lue: keltaisista) banaaneista, vaan niistä kunnolla pilkkuuntuneista tai ihan kunnolla mustuneista banaaneista.


banaanileipä banaanikakku kuivakakku leipä leivonta banaani

Tarkkaavaisin lukija on varmasti jo huomannut, että käytin leipomuksesta jo sekä termiä leipä että kakku. Kukin päättäköön itse, kumpaa leipomus enemmän on, itse kallistunen enemmän leivän puoleen. Netti on pullollaan erilaisia banana bread -reseptejä, joista osa on tuhtia tavaraa voita ja suklaarouheita myöten. Olen muokannut jo valmiiksi suhteellisen terveellistä reseptiä entisestään lisäämällä mukaan ruisjauhoja ja puolittamalla sokerin määrän.  Banaanit tuovat sen verran makeutta mukanaan, että enempää sokeria en ole kaivannut. Ainahan leipäviipaleen voi nautiskella vaikka marmeladin tai Nutellan kanssa. Se maistuu myös juuston ja jopa kinkun kanssa. 

Alkuperäisessä ohjeessa leipään laitetaan kandeerattua inkivääriä, joka ensi kokeilemalla ei itseäni miellyttänyt. Nyt sen kipakka maku on alkanut maistua kuitenkin joka kerta paremmin, mutta useimmiten olen leipäni tehnyt ilman sitä. Mukaan olen myös pistänyt erilaisia pähkinöitä, rusinoita ja muita kuivahedelmiä sen mukaan, mitä milloinkin on ollut saatavilla. Resepti on siis joustava, eikä leipä suutu muokkailuista. Leipä on kooltaan pikkuinen ja kuluu kahden hengen käytössä parilla iltapalalla. Tuplaa tai triplaa, jos syöjiä on enemmän.


Banaanileipä
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 dl (ruoko)sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1 muna
2 rkl öljyä
2 kypsää banaania
4 rkl kandeerattua inkivääriä
1 dl pähkinöitä karkeasti rouhittuna

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon muna, öljy, muussatut banaanit, pieneksi pilkottu inkivääri ja pähkinät rouhittuina. 

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 30-40 minuuttia.

banaanileipä banaanikakku kuivakakku leipä leivonta banaani

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Kiitos, tätä reseptiä on jo odotettukin! :)

    VastaaPoista
  2. No niin, nyt se sit tuli :) Toivottavasti tykkäät lopputuloksestakin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...