keskiviikko 18. tammikuuta 2017

From Russia with Love: blinit kahdella lisäkkeellä

Kerran vuodessa, ja nimenomaan helmikuussa, välttämättä tehtäviin ruokiin kuuluvat blinit, nuo venäläisen keittiön kenties parhaat herkut. En tiedä, miksi juuri kevättalvea pidetään bliniaikana, vaikka lettuja muutoin syödään ympäri vuoden, etenkin kesällä. Toisaalta tuhdit, voita tirsuvat paksukaiset sopivat kylmiin pakkaspäiviin luontevasti.

blini blinit venäjä tattariblinit tattari mäti sipuli smetana lettu


Blinireseptinä käytin tällä kertaa Maku-sivuston versiota, jossa oli sekä tattarijauhoja että vehnäjauhoja. Taikinan annettiin käydä huoneenlämmössä yön yli, jolloin siihen saatiin kunnon hapan vivahde. Lisämakua toi olut, jonka pitäisi vaikuttaa positiivisesti myös valmiiden lettujen rapeuteen. Blinithän tulisi paistaa oikeaoppisesti valurautapannussa, mutta koska sellaista ei taloudestamme löydy, pieni IKEAsta peräisin oleva teflonblinipannu toimi mainiosti. 


Voin määrässä ei kannata säästellä, mutta pannun kannattaa silti olla paistamisen aikana melko kuuma, jottei kaikki rasva imeydy blinien sisään. Älä kuitenkaan polta pintaa karrelle, sillä paksuhkot blinit vievät aikaa, jotta ne kypsyvät myös sisältä. Käännä blini siinä vaiheessa, kun pintaan on muodostunut pieniä ilmakuplia. Jos paistat koko taikinamäärän kerralla, laita valmiit blinit 100-asteiseen uuniin folion alle odottelemaan.

blini blinit venäjä tattariblinit tattari mäti sipuli smetana lettu
 
Vaikka mäti, sipulisilppu ja smetana ovat ehdoton blinien lisuke, kokeilen mielelläni myös uusia vaihtoehtolisäkkeitä. Tällä kertaa pöydässä oli tarjolla kylmäsavulohiviettelystä, tuota kauppojen palvelutiskien kielen vievää kalasalaattia, jonka teimme itse. Muutama raaka-aine vain sekaisin, makujen tasaantumisen odottelua ja lisäke oli valmis. Lopputulos oli vielä parempi kuin kaupassa, ja itse lohta oli rutkasti enemmän. Kannattaa kokeilla, vaikka valmis rasia onkin näppärä napata kaupasta mukaan.


Blinit

4 annosta (14 paksua bliniä)

20 g hiivaa
4 dl maitoa
2,5 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
3 rkl voita sulatettuna
1,5 dl olutta
1 tl suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää puolet molemmista jauhoista ja sekoita. Laita kulhon päälle kelmu tai liina ja anna taikinan olla yön yli huoneenlämmössä.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, loput jauhot, voisula, olut ja suola. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinan joukkoon varovasti käännellen.

Paista blinit miedolla lämmöllä runsaassa voissa tai kirkastetussa voissa. Nauti mädin, smetanan, sipulin sekä kylmäsavulohiviettelyksen kanssa.

Kylmäsavulohiviettelys
150 g kylmäsavulohta
200 g ranskankermaa
puolikas sipuli
1,5 tl dijonsinappia
1 tl sitruunamehua
kourallinen tilliä
mustapippuria

Pilko kylmäsavulohi ja sipuli. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua kylmässä vähintään pari tuntia, mielellään jopa yön yli.

- Pulla

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...