tiistai 3. helmikuuta 2015

Vuohenjuusto-pekonisalaatti

Ehdoton suosikkini viime syksyiseltä ranskalaisen ruuan kurssilta oli vuohenjuustosalaatti, Salade de chèvre chaud, jota tehtiin Loiren laakson teemailtana. Täyteläinen vuohenjuusto, makeat tomaatit, kirpakka vinaigrette-kastike ja suolainen pekoni muodostivat yksinkertaisen, mutta makuhermoja syvästi kutkuttavan yhdistelmän. 


vuohenjuusto-pekonisalaatti vuohenjuusto pekoni salaatti ranska

Kuten reseptin ranskankielinen nimi kertoo, vuohenjuusto tarjotaan salaatissa lämpimänä. Helpoin tapa olisi latoa juustoviipaleet patonkipalojen päälle ja lämmittää ne uunissa, mutta halusin kokeilla juustokiekkojen leivitystä tällä kertaa. Kananmunassa ja vehnäjauhoissa leivitetyt viipaleet paistettiin nopeasti öljyssä kullanruskeiksi. Leivitys kannattaa tehdä huolellisesti, jotta juusto ei rupeaisi sulamaan, vaan viipaleet säilyttäisivät muotonsa.

Pekonin paistossa hyödynsin netistä löytämääni vinkkiä vedessä kypsentämisestä. Ideana on latoa pekoniviipaleet kylmän paistinpannun pohjalle ja kaataa päälle kylmää vettä siten, että pannun pohja peittyy juuri ja juuri. Kuumalla pannulla paisto haihduttaa veden reilussa viidessä minuutissa, jonka jälkeen pinta paistetaan rapeaksi. Hassunkuuloinen toimenpide, mutta toimii! Pekoni ei räiskynyt ja jäi meheväksi, mutta kuitenkin rapeaksi.

Vaikka kirsikkatomaatit ovat jo luonnostaan makeita, tiivistin niiden makua entisestään vartin verran uunin lämmössä. Sitten vain sinappinen kastike sekaisin ja salaatti on valmis nautittavaksi!

vuohenjuusto-pekonisalaatti vuohenjuusto pekoni salaatti ranska

Vuohenjuusto-pekonisalaatti
friseesalaattia
rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja timjamia (tuoretta tai kuivaa)
1 salottisipuli
1 pkt pekonia
300 g vuohenjuustoa
kananmunaa
vehnäjauhoa

Vinaigrette
1 pieni salottisipuli
1 tl dijonsinappia
 1 tl hunajaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa
ripaus suolaa ja pippuria

Puolita kirsikkatomaatit ja laita ne uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Pirskottele päälle oliiviöljyä sekä ripaus suolaa ja pippuria. Laita tomaatit uunin keskitasolle 225 asteeseen noin vartiksi.

Laita pekoniviipaleet kylmään paistinpannuun ja kaada päälle kylmää vettä sen verran, että pekonit juuri ja juuri peittyvät. Anna veden kiehua ja haihtua pannulta; käännä viipaleet puolivälissä. Kun vesi on haitunut, paista pekonit rapeiksi.

Revi salaatti ja viipaloi salottisipuli ohuelti. 

Riko kananmuna kulhoon ja laita toiseen vehnäjauhoa. Leikkaa vuohenjuusto puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, pyöräytä ensin kananmunassa ja sitten vehnäjauhossa ja paista öljyssä kullanruskeiksi pari minuuttia per puoli.

Tee vinaigrette yhdistämällä sinappi, hunaja, valkoviinietikka, sipulisilppu sekä mausteet. Lisää öljy voimakkaasti sekoittaen.

Asettele salaatin ainekset tarjoilulautaselle ja kaada kastike joukkoon. Tarjoa saman tien patongin kera.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...