sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitienpäivän prinsessakakku

Äidilläni on kaksi ehdotonta kakkusuosikkia: prinsessakakku sekä kinuskikuorrutteinen täytekakku. Molempia on tullut tehtyä usein, ja tänä vuonna päädyin väkertämään prinsessakakkua pienen tauon jälkeen.


Väkertäminen liittyy lähinnä koristeena olleisiin marsipaaniruusuihin, sillä muutoin kakku on helppo ja nopeatekoinen. Normaali sokerikakkupohja kostutetaan hyvin ja täytetään vadelmahillolla sekä vaniljakiisselin ja kermavaahdon yhdistelmällä. Koko komeus päällystetään marsipaanilla, joka joskus onnistuu paremmin, joskus huonommin. Tähän kakkuun olen tyytyväinen, sillä marsipaaniin tuli vain pariin kohtaan pienet laskokset; ideaalihan on, että päällys on täysin tasainen reunoilta asti. Onnistumiseen taisi vaikuttaa se, että käytin hiukan enemmän marsipaania kuin ennen ja myös kärsivällinen ote; marsipaani pitää kaulia rauhassa, runsaassa perunajauhossa ja mitata leveys ennen kuin se nostetaan kakun päälle. Kun marsipaani on kerran kuorrutetulle kakulle nostettu, sitä ei siitä enää pois oteta. Nämä vinkit on tullut opittua sen kuuluisan kantapään kautta. 

Aurinkoista äitienpäivää!



Prinsessakakku

Pohja:

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai ohrakasta
2 tl leivinjauhetta

Kostutukseen 2 dl maitoa tai mehua

Täyte:

3 dl maitoa
1 muna
1 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
300 g vadelmahilloa

Päällys:
350 g marsipaania
marsipaaniruusuja

Tee pohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi varovasti sekoittaen munavaahtoon. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, joka on halkaisijaltaan noin 23 cm. 

Paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Kumoa ja anna jäähtyä. Leikkaa kolmeen osaan.

Tee täyte. Sekoita maito, muna, sokeri ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin vaniljasokeri ja vaahdotettu kerma.

Levitä kostutetuille levyille vadelmahilloa ja vaniljavaahtoa; päällimmäiselle levylle pelkkää vaniljavaahtoa siten, että kakusta muodostuu mahdollisimman kupera. Täytettä voi levittää ohuelti myös kakun sivuille.

Kauli marsipaani perunajauhotetulla alustalla noin kahden millin paksuiseksi. Kiepauta levy kaulimen ympärille ja nosta kakun päälle. Nosta ja levitä marsipaania reunoilta, jotta saat siloiteltua laskokset pois. 

Koristele marsipaaniruusuilla.

- Pulla

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...