lauantai 23. toukokuuta 2015

Sitruuna-salmiakkipikkuleivät

Juhlatarjottaviin kuuluu mielestäni olennaisena osana pikkuleivät (sekä kuivakakut, joita näkee nykyisin harmillisen vähän. Kuivakakku ei ole tylsä!). Olen kuitenkin keskittynyt enemmän niiden syömiseen kuin tekemiseen, ehkä sen takia, että pikkuleivät kuuluvat piperrysgenreen, joka ei ole ominta leipomisaluettani. Nyt kuitenkin päätin ryhtyä kokeilemaan erilaisia keksejä, ja ensimmäiset lusikkaleiväthän leivoin jo pääsiäiseksi.



Sain pyynnön leipoa ystäväni lapsen ristiäisiin sitruuna-salmiakkipikkuleipiä, joiden resepti löytyi Maku-sivulta. Makuyhdistelmänä raikas sitruuna ja vahva salmiakki toimii tunnetusti hyvin, ja pikkuleivistä tuli ihania herkkuja. Salmiakin maku tuli esiin vienon elegantisti, ei lainkaan ärjyvänä, kuten voisi olettaa turkinpippureita käyttämällä.

Ohjeen mukaan näistä olisi pitänyt tehdä ruusukkeita, mutta pursottimeni oli eri mieltä. Tähtitylla oli sen verran pieni, että turkinpippurirouhe tukki suuaukon eikä pursotus onnistunut. Niinpä pyöritin massasta pieniä pallosia. Ulkonäkö hiukan latteampi, mutta maku ihana!


Sitruuna-salmiakkipikkuleivät
200 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
3 tl sitruunankuoriraastetta
2 tl sitruunamehua
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
75 g turkinpippurirouhetta

Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää muna joukkoon vatkaten hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voivaahtoon, samoin kuin sitruunankuoriraaste, mehu ja turkinpippurirouhe.

Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja laita leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa. Voit myös pursottaa taikinasta pieniä ruusukkeita, jos onnistut paremmin kuin minä.

Paista 200 asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia. Tarkkaile uunia koko ajan, etteivät pikkuleivät pala.

Anna jäähtyä ritilän päällä.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...