torstai 18. kesäkuuta 2015

Mallaspullan katuruokaeväät: Se paras itsetehty Burger ja pari pohdintaa hampurilaisista

Hampurilainen = pari leipäpalasta, pihvi ja satunnainen joukko kasviksia ja kastikkeita. Hyvin yksinkertaista siis. Vai onko?


täydellinen burger hampurilainen jenkkiburger amerikka burgeri

Hampurilaisissa voi olla paljon eroja, ja monesti ihmiset löytävät sen oman suun mukaisen purilaisen, jota parempaa ei maan päältä löydy. Asuessani aikoinaan NYkissä pyrin kovasti testaamaan eri paikkoja ja etsimään suosikkiani. Lopulta olikin huomattavissa, että viikko toisensa perään (tosin maksimissaan vain kerran viikossa) askellukseni kävi aina yhden ja tietyn hampurilaispaikan ovelle: Five Guys. Pikaruokahampurilainen herkullisimmassa muodossaan! 

Monet muut Ison Omenan kävijät vannovat varmaan Shake Shackin tai Five Napkinsin (tai jos olet enemmän länsirannikon ihmisiä, niin In-N-Out Burgerin) purilaisten nimeen, mutta itse olen vankkumaton Five Guysin kannattaja. 

Tähän on kolme selkeää syytä: 

1) Five Guys sijaitsi työmatkallani juuri sopivasti, ja jonottamista ei tarvinnut koskaan harrastaa liian pitkään (kaikki Shake Shackin kävijät kyllä tietävät sanan ”jono” merkityksen). 

2) Hampurilaiset olivat loistavia! Normiburgeri käsitti kaksi pihviä (minihampurilaisessa oli sitten se yksi pihvi), ja täytteitä sai valita hyvin kattavasta listasta niin monia kuin halusi (yleensä valitsin kaikki perustäytteet ja muutaman vielä lisää). Tässä pieni huomio: kannattaa jo etukäteen käydä hakemassa se täytelista kassalta ja valita ennen jonoon menemistä ne täytteet. On epäkohteliasta muita kohtaan ruveta arpomaan niitä vasta kassalla. Helpoimmalla pääsee, kun sanoo vaan, että ”Everything” tai ”All the way”. Pointtina kuitenkin oli, että hampurilaista ei ruvettu paistamaan, ennen kuin tilaus oli otettu vastaan. Tällä tavalla vältettiin se, että ruokana tarjoiltaisiin 10 minuuttia paikallaan seissyttä sapuskaa. 

3) Ranskalaiset. Ota ne cajun-maustettuina, niin tiedät, miltä kunnon ranskalaisten pitää maistua. Ei kannata kuitenkaan ottaa jokaiselle ruokailijalle omaa ransuannosta, sillä annokset ovat varsin isoja.

Five Guysin hampurilaiset olivat kyllä hieman kalliimpia kuin siinä yhdessä paikassa, jossa on iso M-kirjain brändiä luomassa, mutta toisaalta, eipä Five Guysin jälkeen ole liiemmin tehnyt mieli mäkkisapuskaa popsia. Hieman olenkin ihmetellyt, miksi Suomessa ei ole vastaavia paikkoja. Nythän tosin on mediassa nostettu esiin Friends and Brgrs -paikka, jonka toimintaperiaate on hyvin samanlainen kuin In-N-Out burgerin (eli hiukka sama varmaan kuin Shake Shackin ja Five Guysin). Odotan jo innolla vierailuani kyseiseen paikkaan!

Päätin erään kauniin kesäkuun sunnuntaisapuskaksi väsätä kauden ensimmäiset itsetehdyt hampurilaiset. Tällä kertaa päätin tehdä asian hyvin perinteisesti ilman isompia twistejä: sämpylä, jauhelihapihvi ja rapsakka määrä muita täytteitä, kuten alla olevasta listasta näkyy. Voin kuitenkin hyvällä syyllä suositella käyttämäämme sämpyläreseptiä, jolla syntyi hyvin kuohkean muhkeita hampurilaissämpylöitä; kiitos Suolaa & hunajaa

täydellinen burger hampurilainen jenkkiburger amerikka burgeri

Hampurilaissämpylät

6 tosi isoa tai useampi pikkusämpylä

3,75 dl maitoa tai vettä
50 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
500 g vehnäjauhoja
35 g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa

Lämmitä neste hiivan mukaan joko kädenlämpöiseksi (tuorehiivaa käytettäessä) tai reilusti lämpimäksi (kuivahiivan kanssa). 

Kaada neste yleiskoneen kulhoon ja lisää hiiva sekä muut aineet. Anna yleiskoneen vaivata taikinaa 10 minuuttia; jos teet tämän käsin, vaivaa tupla-aika. Anna taikinan levätä puoli tuntia. 

Jaa taikina kuuteen tai useampaan osaan, jos haluat pienempiä sämpylöitä. Tee paloista pyöreitä ja paina niitä hiukan litteämmiksi. Kohota sämpylöitä peitettynä pellillä 1,5 tuntia. 

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-15 minuuttia.


Jauhelihapihvit
400 g paistijauhelihaa
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria, cayennepippuria sekä valkosipulijauhetta

Sekoita ainekset keskenään ja muotoile pihvin muotoiseksi. Voit paistaa joko paistinpannulla, grillissä tai uunissa. Jos paistat paistinpannulla tai grillissä, käännettyäsi pihvin laita cheddarsiivu pihvin päälle, jossa se sulaa sopivasti. 

Uunissa tehdessäsi voit laittaa cheddarin, kun olet ottanut pihvit pois uunista.

täydellinen burger hampurilainen jenkkiburger amerikka burgeri

Täytteet:
cheddar-juustosiivuja
salaatinlehtiä
tomaattiviipaleita
suolakurkkuja
ketsuppia
sinappia
chili-tomaatti-majoneesia
HP-kastiketta
pekonia

- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...