maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kreolilainen perunasalaatti



Mallaspullalle New Orleans ei ollut kolme vuotta sitten pelkästään Bourbon streetiä, kaulaketjuja ja alligaattoreita, vaan tutustuimme myös paikalliseen ruokakulttuuriin. New Orleansin seuduilla on vahvasti edustettuna Louisianan kreolikeittiö, joka on saanut vaikutteita niin ranskalaisesta, länsiafrikkalaisesta, espanjalaisesta, portugalilaisesta ja karibialaisesta keittiöstä kuin myös eteläisen USA:n ja intiaanien keittiöistä. Mausteet ovat vahvasti mukana ruoissa, samoin merenelävät.

Päätimme tällä kertaa jättää gumbot, jambalayat ja häränhäntäkeitot rauhaan ja tehdä kreoliperunasalaatin grillailuja varten. Juhannuksen alla iltapäivälehdistö listasi 12 erilaista perunasalaattia, mutta mukana ei ollut kreoliversiota, joten uskoisimme, että salaattimme tuo jotain pientä mukaan Suomen perunasalaattiskeneen. 

Itse salaatti tehdään pitkälti samoin kuin muut perunasalaatit; kreolilaisuus tulee esiin tietyissä "pakollisissa" aineksissa, maustamisessa ja erityisesti kastikkeessa. Perunoiden lisäksi salaatin tärkeät osaset ovat keitetyt kananmunat, rapsakka varsiselleri (josta opettelemme kovasti tykkäämään), kevätsipuli ja paprika. Itse lisäsimme mukaan myös omenaa. Kastikkeeseen pitäisi käyttää kreolisinappia, mutta koska sellaista ei suomalaisista kaupoista löydy, teimme soosista oman versiomme, joka pyrki löytämään aidon maun mahdollisimman hyvin. Majoneesiin lisättiin kokojyvädijonia, valkoviinietikkaa sekä piparjuuritahnaa, joka antoi siihen juuri oikeanlaisen vahvan maun. Koristeeksi ripoteltiin cajun-maustetta, joka on kreoliruoan perusmausteita.

Majoneesin valmistimme itse Satu Koiviston ja Isyyspakkaus-blogin innoittamina. Järjettömän hyvä ohje! Enää ei tarvitse ostaa kaupasta majoneesia eikä myöskään tuskailla öljytippojen ja juoksettumispelon kanssa. Kaikki aineet vain kulhoon ja sauvasekoitin päälle. Valmis!

kreolilainen perunasalaatti kreoli kreol food amerikkalainen potato salad

Kreolilainen perunasalaatti
1 kg uusia perunoita
4 varsisellerin vartta
4 kananmunaa
1 Granny smith -omena
1 nippu kevätsipulia
1 paprika
cajun-maustetta

Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä. Keitä myös kananmunat koviksi ja kuori omena. 

Pilko kaikki edellä mainitut ja paprika sopivan kokoisiksi palasiksi. Leikkaa myös varsiselleri ja kevätsipuli ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä ja lisää kastike. Sekoita ja koristele cajun-mausteella.


Kastike:
itsetehty majoneesi (ks. alla)
2 rkl kokojyvä-dijonsinappia
1 rkl piparjuuriraastetta
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa, mustapippuria, cayennepippuria, timjamia ja oreganoa oman maun mukaan


Itsetehty majoneesi:
2 valkosipulinkynttä
0,5 sitruunan mehu
2 tl dijonsinappia
1 kananmuna huoneenlämpöisenä
2 dl öljyä huoneenlämpöisenä
suolaa ja pippuria

Hienonna valkosipulinkynnet ja laita ne kapeaan, korkeaa astiaan. Lisää sitruunanmehu, dijonsinappi, muna ja öljy sekä hiven suolaa ja pippuria. 

Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä se. Muutamassa sekunnissa majoneesi on valmis!

- Mallas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...