maanantai 7. syyskuuta 2015

Hävikkiviikko: Nokkospannukakkurulla kauden kasviksilla

Tällä viikolla 7.–13.9. vietetään kolmannen kerran valtakunnallista Kuluttajaliiton organisoimaa Hävikkiviikkoa, jolla halutaan herätellä ihmisiä huomaamaan ruokahävikin merkitystä arjessamme. Joka päivä roskiksiin päätyy järjettömän suuri määrä täysin syömäkelpoista ruokaa, mikä on sama asia kuin vetelisit seteleitä vapaaehtoisesti vessanpytystä alas. Niinpä lähdimme Maltaan kanssa suurella ilolla mukaan Hävikkiviikon haasteeseen puhua aiheesta sekä antaa vinkkejä ja reseptejä turhan hävikin minimoimiseksi. 



Tässä faktatietoa, joka ansaitsisi suurta huomiota jokaisen suomalaisen mielessä:

- Yhteensä suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (lähde: MTT)
- Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa (lähde: MTT)
- Suomessa heitetään vuosittain henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin. Nelihenkinen perhe voisi vastaavalla summalla käydä vaikkapa kolmesti Linnanmäellä! (lähteet: MTT ja HSY)

Miten tämän sitten voisi estää? Vaikkapa näillä vinkeillä, jotka ovat osin Hävikkiviikon keksimiä, osin omiani:

- Maista ja haista ruokaa, ennen kuin heität sen pois.
- Ymmärrä oikeasti ero "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" -merkinnöillä ja senkin jälkeen luota omiin aisteihisi eniten.
- Tutki jääkaappisi sisältö parin päivän välein ja heittäydy kokkisotaan: sovella ja tee ruokaa olemassaolevista aineksista, älä orjallisesti resepteistä.
- Jos ruokaa jää yli, nauti se seuraavana päivänä varsinaisen ruoan alkupalana. Kotikeittiö tuntuu silloin hienommaltakin ravintolalta ;)
- Pakastin! Älä unohda sitä, mutta älä toisaalta unohda sinne hätäpäissäsi tunkemiasi juttuja lepäämään ikiajoiksi, vaan käytä ne pois. Pidä vaikka muistikirjaa pakastimen vieressä ja ruksi siihen sinne laittamasi ja poisottamasi purkit ja pussit. Näin pysyt ajantasalla koko ajan.

Kirjoitin graduni aikanaan elintarvikepakkauksien arvoketjusta ja siihen liittyen tein kuluttajahaastatteluita, joista mieleeni on jäänyt erityisesti yhden henkilön pohdinta leivän käyttökelpoisuudesta. Hänelle oli täysi mahdottomuus syödä paahtoleipäviipaleita sen jälkeen, jos pussinsulkijaklipsi, jossa parasta ennen -päivä luki, oli hävinnyt. "Mistä minä sitten tietäisin, onko tuo leipä jo homeessa vai ei?" Sanattomaksi veti nuoren haastattelijatytön.

Hävikkiherkkuna on tällä kertaa nokkospannukakkurulla kauden kasviksilla. Hyödynsin tähän läjän teemaan sopivia aineksia: vanhentuvaa maitoa, pakastimeen jemmattua alkukesän nokkosta, pehmeiksi menneitä porkkanoita, surkean nahistuneen juurisellerin palan, kolme viikkoa vanhaa Aurajuustoa (joka kasvoi jo uutta hometta!), parasta ennen -päivän ohittaneen ranskankerman sekä kolmen eri juuston kannikat. Täytettä tuli runsas määrä, ja valmiista rullasta niin iso ja muhkea, että söimme Maltaan kanssa siitä kolme päivää. Jos et halua toimia samoin, muista P – eli pakastin!


Nokkospannukakkutaikina
1,25 dl grahamjauhoja
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
6 dl maitoa
3 kananmunaa
1 dl ryöpättyä nokkosta hienonnettuna

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää puolet maidosta. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppumaito, rikki vatkatut munat, voisula sekä nokkonen. Kaada leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa 30 minuuttia.


Kasvistäyte
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
pala (150 g) juuriselleriä
1 prk (150 g) ranskankermaa
50 g Aurajuustoa
1 tl suolaa
1 rkl tuoretta timjamia
mustapippuria

100 g maustettua tuorejuustoa (esim. yrtti tai aurinkokuivattu tomaatti) 
100 g juustoa raastettuna

Hienonna sipulit ja raasta porkkanat, kesäkurpitsa ja juuriselleri karkeaksi raasteeksi. Kuullota öljyssä ensin sipulit ja lisää sitten porkkanat ja selleri. Lisää hetken kuluttua kesäkurpitsa ja hauduta miedolla lämmöllä vartin verran. 

Mausta ja lisää ranskankerma sekä Aurajuusto muruina. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.


Levitä tuorejuusto kypsän pannukakun pinnalle ja lisää sitten hiukan jäähtynyt kasvistäyte. Rullaa kääretortun tapaan napakaksi rullaksi ja nosta uunivuokaan leivinpaperin avulla.

Ripottele päälle juustoraaste ja laita hetkeksi 200 asteiseen uuniin, jotta juusto sulaa. 

Tarjoa lämpimänä.



- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...