torstai 31. joulukuuta 2015

Herkku vailla vertaa: luumu-rommimazariinit

Pidätkö luumusta? Entä rommista? Onko mantelimassa herkkuasi? Jos vastasit kolme kertaa kyllä, tämä herkku on kuin luotu sinulle. Luumuiset rommimazariinit keräsivät työpaikan kahvipöydässä kehuvia kommentteja; omasta suustani ei lämpimäisiä maistellessa tullut kuin "mmmmm". Osui omiin makuhermoihini täydellisesti, ja rasvaisia suupieliä pyyhkiessä naama oli Naantalin kesäauringon kaltainen.

luumu-rommimazariini mazariini luumu rommi joulu leivonta mantelimassa herkku


Valion sivuilta napatun reseptin mukaan rommissa uitetut luumut yhdistetään mantelimassa-voivaahtoon ja kuorrutetaan rommi-tomusokeriseoksella. Voisin kuvitella näiden maistuvan Jack Sparrow'lle erityisen hyvin. Koska en omista aitoja, metallisia mazariinivuokia, tein nämä muffinssipellillä, johon laitoin paperiset vuoat. Ne voi jättää myös pois, jolloin kolot kannattaa voidella hyvin, jotta saat valmiit leivonnaiset irtoamaan ehjinä. Tämä on mainio resepti käyttää joululta jääneet loput luumut, mutta takaan, että tätä varten kannattaa myös tarpeen tullen ostaa ihan uudetkin luumut.

luumu-rommimazariini mazariini luumu rommi joulu leivonta mantelimassa herkku


Alkuperäisessä ohjeessa luumut ja rommi keitetään, mutta minä laitoin luumut vain likoamaan rommiin yön yli. Jos haluat alkoholin pois luumuista, silloin ne kannattaa kiehauttaa. Muista kuitenkin, että kuorrutteessa on myös rommia, joten lapsille näitä en ensimmäisenä tarjoaisi.

Lopuksi pari sanaa kuvissa esiintyvistä kauniista, turkooseista lautasista. Saimme ne vajaa kuukausi sitten häälahjaksi, ja onnittelukortissa oli saatteena haaste Mallaspullalle: kolme ruokaa, kolme kuvaa, kolme kuukautta. Eli näitä lautasia ja paria lahjapaketissa mukana ollutta Marimekon kuppia käyttämällä meidän tulee kolmen kuukauden aikana kehitellä kolme uutta ruokaa ja kuvata ne todistusaineistoksi tänne blogiin. Kiitos lahjanantaneille, tässä ensimmäinen vastaus haasteeseen! :)


Luumu-rommimazariinit

12 kpl

Pohja:
100 g voita
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Täyte:
100 g kuivattuja luumuja
3 rkl rommia

100 g voita
150 g mantelimassaa
1 muna
1 rkl sokeria

Kuorrutus:
3 dl tomusokeria
1,5 rkl rommia
1 rkl vettä

ruskeaa mantelimassaa

Aloita edellisiltana luumujen kanssa saksimalla ne pieniksi ja laittamalla ne rommin kanssa pieneen kulhoon. Anna rommin imeytyä luumuihin yön yli, välillä sekoittaen.

Tee pohja vaahdottamalla voi ja sokerit. Lisää muna ja vatkaa. Yhdistä jauhot ja kaurahiutaleet ja sekoita vaahdon joukkoon. Laita taikina jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Leikkaa mantelimassa paloiksi ja vatkaa pehmeän voin, munan ja sokerin kanssa tasaiseksi. Lisää luumut joukkoon.

Laita muffinssipellille paperiset vuoat tai käytä oikeita metallisia mazariinivuokia, jotka voitelet. Painele taikinaa vuokien pohjille ja reunoille. Lusikoi manteli-luumuseosta vuokiin, älä täytä aivan piripintaan, sillä täyte kuplii uunissa. Laita muffinssipelti pellin päälle, jotta rasva ei valu uunin pohjalle.

Paista 200 asteessa uunin alatasossa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee kuorrutus yhdistämällä tomusokeri ja rommivesi. Lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden leivosten päälle ja anna jähmettyä viileässä hetki. Halutessasi voit tehdä päälle vielä mantelimassaiset tähdet. Kauli mantelimassa tomusokeroidulla alustalla ohueksi ja ota piparimuotilla kuvioita. Nosta leivosten päälle.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...