perjantai 11. joulukuuta 2015

Paistettu riisi granaattiomenalla; lisukkeena paahdettua lohta

Muutama viikko takaperin löysin Helsingin Sanomista jännittävän kuuloisen ohjeen paistetusta riisistä granaattiomenan kera ja leikkasin ohjeen talteen. Granaattiomenan syöntini on rajoittunut yhteen hedelmään vuodessa enkä ole hoksannut käyttää sitä ruoanlaitossa tätä ennen. Nämä punaiset hedelmät oli viime viikolla lähikaupassani nostettu uudeksi sesonkihedelmäksi ja huomiota herättäen näkyvälle paikalle, jolloin HS:n resepti palasi mieleeni. 


paistettu riisi granaattiomena paahdettu lohi kala

Olin vallan ovela keittäen tarvittavan riisimäärän edellisiltana, jolloin ohjeesta kehkeytyi varsinainen pikaruokaresepti. Kypsä riisi pannulle ja muut aineet perään! Lähes noin se valmistui. Makua riisi saa sitruunasta, josta käytetään sekä kuori että mehu. Alkuperäisessä reseptissä oli sahramia ja itsekin sitä laitoin, mutta en huomannut sitä maussa lainkaan; sen vuoksi jätin sen pois tästä ohjeesta. Jos sahramia kaapistasi löytyy ja haluat riisiin keltaisen sävyn, lisää sitä mukaan heti alkuvaiheessa puoli teelusikallista.

paistettu riisi granaattiomena paahdettu lohi kala

Ruoan juju ovat sattumat: meheviä, kuivattuja aprikoosin palasia, kuivattuja karpaloita sekä karkean suuriksi paloiksi jätettyjä pähkinöitä. Humpsautin itse joukkoon pähkinäsekoitusta, jossa oli saksan-, para-, pekaani- ja cashewpähkinöitä. Ja tietysti ne granaattiomenan siemenet, jotka meinasivat lopussa melkein unohtua kulhoon. Lisäsin lopuksi päälle marinoitua punasipulia, jota löytyi kaapista. Se kruunasi ruoan, joten suosittelen lämpimästi muistamaan myös sen. Alta löytyy marinoidun sipulin reseptimme, jolla ruoanteko kannattaa aloittaa. 

Tarjosimme ruoan paahdetun lohen kanssa, mikä sekin on todellista pikaruokaa. Jätä lohi aavistuksen raa'aksi sisältä; silloin se on mehevintä ja parasta. Milloin sitten tietää, että se on aavistuksen raaka? Kas näin. Leikkaa lohifilee nahkoineen annospaloiksi ja laita palat kuumalle pannulle ilman rasvaa nahkapuoli alaspäin. Paista niin kauan, että näet palan alkavan kypsyä alhaalta päin ja lohen värin muuttuvan vaaleammaksi. Kun yläosasta on jäljellä puolisen senttiä raa'an lihan väriä, käännä kala toisin päin ja paista minuutin verran. Valmista!

paistettu riisi granaattiomena paahdettu lohi kala

Paistettu riisi granaattiomenalla

5 annosta

3 dl riisiä
7 dl vettä
0,5 tl suolaa
3 rkl öljyä
1 sitruunan kuori ja mehu
1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl pähkinöitä karkeasti rouhittuna
mustapippuria ja suolaa
1 granaattiomena
marinoitua punasipulia

150 g lohta / ruokailija

Jos haluat viimeistellä ruoan marinoidulla sipulilla (jota vahvasti suosittelen), aloita sen teolla. Ohje löytyy täältä.

Keitä riisi suolatussa vedessä kypsäksi ja jäähdytä. Raasta pestyn sitruunan kuori ohuelti ja purista mehu. Pilko aprikoosit ja rouhi pähkinät karkeasti. Karpalot voit käyttää kokonaisina. Halkaise granaattiomena ja kaavi siemenet irti. Älä käytä valkoisia sisäkalvoja.

Kuumenna öljy isolla pannulla ja laita riisi paistumaan. Paista noin viitisen minuuttia, kunnes riisi saa hiukan väriä ja alkaa rapsakoitua. Lisää sitruunan kuori ja mehu ja paista hetki. Lisää aprikoosit, karpalot ja pähkinät; mausta maun mukaan mustapippurilla ja suolalla. Lisää lopuksi granaattiomenan siemenet ja marinoitu sipuli.

Tarjoa paahdetun lohen kanssa.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...