maanantai 25. huhtikuuta 2016

Koulumunkit alias suklaamunkit kermatäytteellä

koulumunkki suklaamunkki vappumunkki munkki vappu suklaa kermatäyte


Käsi ylös, kenen herkkua ovat kermalla täytetyt pitkulaiset suklaamunkit? Muistanko väärin, että niitä kutsuttiin myös koulumunkeiksi entisaikaan? Google ei ainakaan löytänyt tuolla termillä mitään, joten päätin olla tomera ja syöttää sinne ensimmäisen koulumunkkireseptin.

koulumunkki suklaamunkki vappumunkki munkki vappu suklaa kermatäyte

Jotta koulumunkki rakentuisi oikeaoppisesti, sen täytyy sisältää kolme asiaa: pitkulainen muoto, suklainen kuorrutus ja kermainen avosisus (ja hiukan hilloa). En ole aivan varma, sisälsikö lapsuuden koulumunkit hilloa, mutta koska laskiaispullissakin kerman ja hillon yhdistelmä on toimiva, täytyy sen olla sitä myös munkin sisällä. Lopputulos on juuri niin makea ja herkullinen kuin miltä kuulostaa! Tätä todellakin riittää yksi kappale sokerihiirillekin.

Käytin kuorrutteeseen kaapista löytynyttä Fazerin sinistä, joka ei meillä muutoin kulu ollenkaan. Suklaisemman maun saat käyttämällä tummaa suklaata. Hillona käytimme sekä lakka- että vadelmahilloa, joista jälkimmäinen maistui suklaan kanssa paremmalta. Varmasti mansikkahillokin toimisi hyvin.

Herkullista vappua!

koulumunkki suklaamunkki vappumunkki munkki vappu suklaa kermatäyte

Koulumunkit / Suklaamunkit

14 kpl

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 muna
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

paistamiseen 1 litra rypsiöljyä

Täyte:
1 dl vadelma- tai lakkahilloa
2 dl vispikermaa
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kuorrute:
100 g maitosuklaata tai tummaa suklaata

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää puolet jauhoista ja alusta kunnolla. Lisää pehmeä voi sekä loput jauhoista. Kohota tunnin ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Jaa molemmat pötköt seitsemään osaan, jolloin saat taikinasta 14 munkkia. Muotoile niistä pitkulaisia ja anna kohota puolisen tuntia peitettynä. 

Kuumenna öljy 170-180 asteeseen paksupohjaisessa kattilassa; tarkista oikea lämpötila digilämpömittarilla. Pidä vieressä kantta, jolla voit tukahduttaa tulen, jos öljy syttyy palamaan.

Paista pari munkkia kerrallaan noin parin minuutin ajan. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperilla päällystetyn lautasen päälle valumaan.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa sulaksi. Kasta munkit suklaasulaan ja anna kuorrutteen jähmettyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Jos haluat pursottaa kerman, laita vaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Voit myös lusikoida kerman munkin sisään.

Halkaise munkki pitkittäin ja levitä hilloa munkin sisälle. Viimeistele kermavaahdopursotuksella.

koulumunkki suklaamunkki vappumunkki munkki vappu suklaa kermatäyte

- Pulla

2 kommenttia:

  1. Koulumunkki on pomadalla päällystetty rinkulamunkki. Kts. Ossin Pulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin katselemassa Ossin sivustoa, jossa olikin monenlaista herkkua! Jännä juttu, että koulumunkeiksi kutsutaan tuollaisiakin munkkeja. Minulle ne ovat juurikin noita kermalla täytettyjä suklaisia versioita, mutta aina oppii uutta :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...