torstai 25. elokuuta 2016

3 x voileipäkakku

Saisiko olla pyöreää, pitkulaista vai neliönmallista? Entä kalaisaa, lihaisaa vai kasvispitoista? Perinteistä leipäpaloin koottua vai hyydytettyä? Tässä kolme reseptiä voileipäkakkuihin, joista löytyy vastaus jokaiseen edellä mainittuun kysymykseen.





Voileipäkakkujen uusi tuleminen on ollut täällä jo ainakin vuoden verran. En tosin missään vaiheessa ehtinyt edes toivottaa niitä katoamaan, kuten jotkut, sillä päinvastoin, voisin herkutella niillä useamminkin kuin kerran viidessä vuodessa, suurissa juhlissa. Otinkin innolla vastaan tarjouksen leipoa kummitytön ristiäisiin kokoelman voileipäkakkuja, joista löytyisi joka makuun sopiva vaihtoehto.


Tarjoilupöydässä näytti kivalta, kun kaikki kakut eivät olleet samasta puusta veistettyjä. Niinpä savulohi piiloutui neliönmuotoiseen kakkuun, kinkku ja aurajuusto tuttuun pitkulaiseen malliin ja hyydytetty feta-oliiviversio valmistui pyöreässä irtopohjavuoassa.


Voileipäkakkuja tehdessä olennaista on riittävä kostutus ja vetäytyminen vähintään yhden yön yli, jolloin kakut mehevöityvät ja maut tulevat kohdilleen. Sudi siis riittävästi nestettä kuivien leipäpalojen päälle, mutta älä liioittele; lilluva pesusieni ei ole tavoiteltavaa.


Koristeluissa saat päästää luovuutesi valloilleen tai mennä perinteisellä tyylillä, kuten minä. Näpertäminen palkitaan, kun valmiit kakut nostetaan juhlapöytään.



Savulohikakku

Pohja:
16 paahtoleipäviipaletta

Kostutus:
1,5-2 dl maitoa

Täyte:
200 g lämminsavulohta
125 g kylmäsavulohta
2 rkl sitruunamehua
1 ruukku tilliä
200 g ranskankermaa
300 g ruohosipulituorejuustoa
0,5 tl mustapippuria

Kuorrutus ja koristeet:
300 g ruohosipulituorejuustoa
125 g kylmäsavulohta
pala kurkkua
tilliä

Valmista täyte. Pilko lämminsavulohi ja laita sivuun odottamaan. Hienonna kylmäsavulohi ja tilli ja sekoita lämminsavulohta lukuunottamatta täytteen ainekset keskenään.

Lado neljä paahtoleipäviipaletta neliön malliin tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Levitä kolmasosa täytteestä ja ripottele päälle kolmasosa lämminsavulohesta. Lado päälle neljä leipäviipaletta, kostuta ja täytä samoin. Tee näin kolme kerrosta. Lado päällimmäiset leipäviipaleet ja kostuta nekin. Levitä kelmua kakun ympärille ja laita päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Kuorruta kakku ruohosipulituorejuustolla kauttaaltaan. Hienonna kylmäsavulohi ja osa kurkusta ja ripottele päälle. Leikkaa loppuosa kurkkua viipaleiksi, viipaleet puoliksi ja nosta päälle. Painele hienonnettua tilliä reunoille.



Feta-oliivikakku

Pohja:
150 g hapankorppuja
75 g voita

Täyte:
6 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
200 g fetajuustoa
1 dl paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja
300 g valkosipulituorejuustoa
1 dl tilliä
1 valkosipulinkynsi
0,5 tl mustapippuria
2 rkl hunajaa
2 prk (400 g) kermaviiliä

Koristelu:
180 g katkarapuja
2 dl paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja
pala kurkkua
tilliä

Valmista pohja hienontamalla hapankorput monitoimikoneessa tai paksussa muovipussissa kaulimella päältä painellen. Sulata voi ja yhdistä hapankorppumurskeen kanssa. Laita irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjalle leivinpaperia ja painele leipäseos tiiviisti pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Hienonna feta, oliivit,  tilli ja valkosipulinkynsi ja yhdistä tuorejuuston sekä kermaviilin kanssa. Mausta hunajalla ja mustapippurilla. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota vedestä puristellut liivatelehdet siihen. Jäähdytä hetki ja kaada täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.

Sulata katkaravut, valuta ja nosta kakun päälle keskelle. Viipaloi kurkut ja laita oliivien kanssa koristeeksi. Hienonna päälle hiukan tilliä.



Kinkku-aurajuustokakku

Pohja:
16 paahtoleipäviipaletta

Kostutus:
2-3 dl maitoa

Kinkkutäyte:
150 g savukinkkua
1 punainen paprika
2 rkl sinappia
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl sitruunapippuria
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Aura-täyte:
1 pkt Aura-juustoa
1 prk ananasmurskaa
1 dl persiljaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Kuorrutus ja koristelu:
puolikas annos kinkkutäytettä
200 g valkosipulituorejuustoa
1 pkt ohuen ohuita kinkkuviipaleita
1 rs minitomaatteja
persiljaa ja ruohosipulia

Valmista kinkkutäyte. Hienonna kinkku ja paprika ja yhdistä kaikki täytteen ainekset. Valmista Aura-täyte hienontamalla aurajuusto ja persilja. Valuta ananasmurska ja yhdistä ainekset.

Lado neljä paahtoleipäviipaletta peräkkäin tarjoilualustalle ja kostuta maidolla. Tee yhteensä neljä leipäkerrosta siten, että kahdessa välissä on Aura-täytettä ja yhdessä välissä kinkkutäytettä. Säästä toinen puoli kinkkutäytettä kuorrutukseen. Kun olet latonut päällimmäisen leipäkerroksen ja kostuttanut sen, kääri kakku tuorekelmuun, laita kevyt paino päälle ja jääkaappiin vetäytymään yön yli.

Lisää kinkkutäytteen loppuosaan valkosipulituorejuusto ja kuorruta kakku. Halkaise minitomaatit ja lado vieri viereen kakun päälle kahteen riviin. Tee ohuista kinkkuviipaleista ruusukkeita ja asettele ne kakun keskelle. Sujauta persiljatupsuja väleihin ja painele hienonnettua ruohosipulia reunoille.


- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...