maanantai 29. elokuuta 2016

Hävikkiherkkua metsästä: Espanjalainen peruna-sienitortilla

Neljännen valtakunnallisen Kuluttajaliiton organisoiman Hävikkiviikon (29.8.-4.9.) kunniaksi aloitetaan kaappien tyhjennys metsäisellä teemalla, joka saa vivahteen Espanjasta. 


espanjalainen peruna-sienimunakas perunatortilla hävikistä herkuksi hävikkiviikko mallaspulla

Espanjalainen perunatortilla on klassikkomainen tapa tapa hyödyntää eilispäivän keitetyt perunat. Sekaan on helppo heittää myös muita kasviksia siltä pohjalta, mitä kaapista kulloinkin löytyy. Tällä kertaa kaappi vaihtui metsään, josta löytyi muutama kehnäsieni ja yksi punikkitatti. Pieni sienisaalis riitti sopivasti yhden pannun tortillaan neljän ison perunan kanssa.

Tortilla on helppo valmistaa yhtä hetkeä lukuunottamatta (eikä siinäkään haittaa, vaikka hiukan epäonnistuu). Tortilla nimittäin käännetään paiston puolivälin jälkeen, jotta saataisiin rapea pinta molemmin puolin. Iso lautanen pannun päälle ja 180 astetta ympäri. Meillä ei aivan nappiin mennyt, sillä pinta hieman repeili. Sen saattoi kuitenkin peittää sopivasti asetelluilla basilikan lehdillä. 

espanjalainen peruna-sienimunakas perunatortilla hävikistä herkuksi hävikkiviikko mallaspulla

Kääntämisen voi toki jättää myös pois ja kypsentää paistoksen miedolla lämmöllä kannen alla loppuun asti. Pannun voi laittaa myös uuniin, 200 asteeseen 20 minuutiksi.

Espanjalainen peruna-sienitortilla
neljä keitettyä perunaa
3 kehnäsientä
1 punikkitattia (yhteensä pari desiä sieniä kiehautettuna)
1 punasipuli
2 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
5 munaa
2 rkl vettä
suolaa ja mustapippuria
ruohosipulia ja basilikan lehtiä

Esikäsittele sienet ensin. Pilko sienet ja laita paistinpannulle. Kuumenna, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.

Viipaloi perunat ja hienonna sipulit. Lisää pannulle sienten joukkoon voi sekä perunat ja sipulit. Paista, kunnes perunat saavat väriä ja sipulit kuullottuvat.

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää vesi sekä mausteet. Kaada munamassa pannulle ja kypsennä miedolla lämmöllä kevyesti sekoitellen. Nostele kasviksia siten, että munamassaa pääsee valumaan myös niiden alle. 

Paista viitisen minuuttia, kunnes tortilla on hyytynyt pohjasta. Laita pannun päälle iso lautanen väärinpäin ja pyöräytä ylösalaisin. Valuta tortilla takaisin pannuun lautasen avulla ja paista vielä hetki, kunnes toinenkin puoli saa väriä. Viipaloi tarjolle.

- Pulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...